<< Önceki      Sonraki >>

Mrafik Kuralları!
(Melih Aşık, 08.02.1997 tarihli Milliyet 'ten)


Ankara'daki Amerikan Büyükelçiliği'nin bir mensubu "ülkemizde geçerli" trafik kurallarının bir dökümünü yapmış. Yürürlükteki yazısız kuralları yazılı hale getirmiş. Bu İngilizce metin Ankara'da diplomatik çevrede elde ele dolaşıyormuş. Okurumuz Nihat Elli'nin çevirerek bize gönderdiği metnin ilk bölümünü yayınlıyoruz...

  1. Park yerinden çıkarken dikiz aynasına bakmayın ve işaret vermeyin.
  2. Park yerinden çıkarken arkadaki araçların acı bir fren sesi ile durmalarını garanti altına alın.
  3. Kırmızı yanmakta olan trafik ışığına yaklaştığınızda, sadece etrafta polis var ise durun. Eğer ikinci araç iseniz, birincinin önüne geçip bekleyin. Üçüncü araç iseniz her ikisinin önüne geçin. Eğer dördüncü araç iseniz hepsini sağdan geçip (gerekirse kaldırım olabilir) önlerinde durun. Eğer bir at arabası sürücüsü iseniz, hiç durmayın basıp geçin, en kötü ihtimalle sadece polis azarlar gider.
  4. Dur işaretlerini önemsemeyin. Durur iseniz arkadan sert bir şekilde uyarılırsınız.
  5. Aracı kullanırken şeridinizde kalmayın. Sürücü bir şeye çarpmamak için şerit çizgileri arasında gezinmelidir. Kedi ve köpekler rahatça çiğnenebilir, ama Türkler tavuk ve çocuğa karşı çok duyarlıdırlar.
  6. Yaya geçitleri ihmal edilmelidir. Eğer bir yaya geçidi dolu ise, kornaya basın ve tüm yayaların kaçışması için hızınızı arttırın.
  7. Tek yön sokakta ters yönden gelmek serbesttir. Karşıdan gelen aracın yana çekilmesi için uzunlarınızı yakın ve kornaya basın. Yoldan çekilmeyin yoksa şansınızı kaybedersiniz. Motoru kapatıp gazete okumak oldukça etkilidir.
  8. Otoyollarda, caddelerde, sokaklarda ve kavşaklarda her zaman hız limitinin iki misli gidin.
  9. Şerit değiştirirken dikiz aynasına bakmayın ve sinyal vermeyin. Tercihe göre sağa ve sola geçin, eğer korna veya kaza sesi duymaz iseniz, şeride doğru geçebilirsiniz.
  10. İki aracın çarpışması durumunda sürücüler derhal araçtan çıkıp ellerini ve kollarını şiddetli bir şekilde sallayıp diğer sürücünün ailesi hakkında mümkün olduğunca yüksek sesle bağırmalıdır. Polisin gelmesi için 5 saat süre tanıyın.
  11. Geçiş üstünlüğü her zaman büyük aracı olan sürücüye aittir. Aynı boyda iki aracın karşılaşması durmunda ise, geçiş üstünlüğü daha yüksek sesli kornası olan ve öne ilk atlayan sürcünündür.
  12. Geceleri karşıdan gelen araca yaklaşırken uzunlarınızı en son ana kadar söndürmeyin. Bu bir tür cesaret oyunudur. Aracı geçmenizle veya geçmeye yakın uzunlarınızı yolu daha iyi görebilmek için yakın. Bu gibi karşılaşmalarda sis farları da kullanılabilir.
t1b.gif
Trafik sayfasına dönüş